Cada vegada que surt una nova vacuna el dubte s’apodera de tots nosaltres…. Li haig de posar al meu fill? Val la pena? O m’espero una mica?

Com és un dubte molt generalitzat, he pensat escriure en el blog per a explicar la indicació i cobertura d’aquesta vacuna. Espero aconseguir ajudar-vos, allà vaig!

Qui em coneix sabrà que meningitis i vacuna és un si o si, no hi ha dubte. Us diré perquè. Perquè el meningococ és una bacteria que causa una malaltia molt greu, en forma de meningitis o sèpsia, una de les més temudes pels pediatres, ja que provoca un 20% de mortalitat i un 10-30% de seqüeles molt greus, com amputacions, sordesa, o mal neurològic irreversible. I per molt que s’iniciï antibioticoterapia precoç , se sol arribar tard. El meningococ té 12 serotips, però els A, B, C, W e I són els causants de la majoria de casos en humans, majoritàriament en els menors de 4 anys i majors de 65 anys, encara que els adolescents són els principals reservorios (portadors en nas i faringe)

En 2017-2018 els casos declarats van ser:

142 del serogrup B
48 del serogrup W
40 del serogrup C
37 del serogrup I
1 del serogrup A

Com veieu el serogrup més freqüent és el B, Dels serogrups C i B afortunadament disposem de vacunes «velles ja»: Vacuna contra grup C està finançada (Neisvac), i s’administra als 4 mesos, 12 mesos i 12 anys d’edat)

Vacuna contra grup B, no inclosa en el calendari vacunal (Bexsero o Trunemba), recomanada a partir dels 2 mesos d’edat.

Però per contra, estan augmentant els serogrups W e Y, representat el 30% de tots els casos .

La vacuna contra els serogrups A, C, W e I és Nimenrix  (autoritzada a partir dels 2 mesos d’edat) i Menveo (autoritzada a partir dels 2 anys d’edat) Ambdues molt segures i eficaces.

Amb tot això, aquesta nova vacuna s’aconsella als 12 mesos i als 12 anys. Els nens entre 2 mesos i 12 anys s’haurien de vacunar amb una dosi, sobretot els menors de 4 anys, per a no esperar als 12 anys a que estiguin protegits, i ja rebran una dosi de record als 12 anys.

Espero haver-vos ajudat, i sens dubte, vacuneu si us plau!

Fins aviat!

Leave a Reply