Descobrint la veritat sobre la intolerància a la lactosa: La Dra. Gemma Morera ens aporta informació molt útil per a la nostra salut en el post de WELIFE La nostra directora i especialista en Pneumologia i Al·lèrgies infantils, la Dra. Gemma Morera explora juntament amb WELIFE un dels malentesos més comuns en la nutrició actual: la intolerància a la lactosa. A pesar que moltes persones reporten malestar estomacal i s’autodiagnostiquen com a intolerants a la lactosa, estudis indiquen que aquest trastorn és menys freqüent del que es pensa, afectant realment a menys del 5% de la població. La Dra. Morera ens ajuda a desmitificar aquest tema i ressalta els beneficis de la lactosa, qüestionant per què moltes persones eliminen aquest nutrient beneficiós de les seves dietes sense raó mèdica fonamentada. Aquest post busca proporcionar-te la informació necessària perquè puguis prendre decisions informades sobre el consum de lactosa, basades en evidència i no en mites.
«La lactosa és, juntament amb el gluten , els dos nutrients més injuriats en l’actualitat. Són moltes les persones que asseguren ser intolerants a la lactosa o que els senti malament, ja que els produeix malestar estomacal, però no estan veritablement diagnosticats.
«La intolerància real a la lactosa es dona en les persones que no generen lactasa de manera genètica. És molt poc freqüent; però si féssim una enquesta pel carrer fins a un 60% de persones ens dirien que són intolerants a la lactosa, quan la real, que es dona només si no tenim la lactasa que ajuda a la digestió de la lactosa, afecta a menys d’un 5% de les persones«, assegura la pediatra Gemma *Morera, una de les poques especialistes en Pneumologia i Al·lèrgies infantils d’Espanya.
El que sí que aporta la lactosa, segons aquesta especialista, són múltiples beneficis per a l’organisme. Llavors, si es tracta d’un nutrient tan beneficiós i no existeix una intolerància tan elevada com es pensa, per què la retirem de l’alimentació tan alegrement? Aquesta pediatra intenta desmuntar els diferents mites entorn de la llet perquè puguis decidir amb coneixement sobre ella.»
«Què és la lactosa i quins són els seus beneficis
La lactosa «és un sucre complex present en la llet i derivats lactis. Complex, perquè és la unió de dos sucres simples, la glucosa i galactosa. La galactosa és un sucre que participa en la formació de les membranes de les neurones, per la qual cosa és molt important tant per a la vista com per al cervell. I l’única font de galactosa és la llet, no es pot obtenir de cap altre aliment», assenyala Gemma *Morera.
No parla d’un sucre afegit, d’aquests que són tan perjudicials per a l’organisme, sinó d’un present en els aliments de manera natural, la qual cosa pot tenir diversos beneficis per a l’organisme. «A l’ésser un sucre complex, la lactosa és una excel·lent font d’energia d’absorció lenta. Ens aporta energia lentament i no amb un pic de sucre. Així que és un sucre saludable (com el de la fruita)», explica l’experta.
I no és aquest el seu únic benefici, ja que també afavoreix l’absorció de minerals, com el calci, el coure o el zinc, a més d’ajudar a a la flora intestinal, perquè posseeix un efecte prebiòtic que afavoreix la microbiota intestinal.
Segons explica Gemma *Morera, aquests beneficis es multipliquen durant la infància perquè «és el moment de major creixement i desenvolupament de les persones. Com més ràpid es multipliquen les neurones, més creixen els ossos, etc. Així que per tot el que ens aporta la llet, les seves vitamines i minerals, la llet és beneficiosa a qualsevol edat, però sobretot durant la infància», assegura.
Què ocorre si tens intolerància a la lactosa
Com hem comentat al principi, la intolerància real a la lactosa es dona en una miqueta per cent molt baix de la població, encara que es crea el contrari. Sofrir una intolerància a la lactosa significa que el teu cos no genera lactasa de manera genètica, que és una damunt que es troba en l’intestí i que trenca la unió dels dos sucres simples que formen la lactosa: la glucosa i la galactosa.
La conseqüència d’això és que no digereixes bé la lactosa, la qual cosa provoca uns certs problemes com a dolor i distensió abdominal, gasos o diarrea. Però, com apunta Gemma *Morera, a un individu sa no pot provocar-li cap mal i, per contra, el consumir-la li aporta molts beneficis. Però poden existir uns certs casos en els quals, sense tenir una intolerància genètica a la lactosa, el seu consum pot ocasionar-te unes certes molèsties.
«Hi ha intoleràncies transitòries ocasionades per alguna cosa que ha danyat l’intestí, com un virus o una gastroenteritis, un bacteri, una salmonel·la… Llavors, en perdre part de la flora intestinal, la lactosa no s’absorbeix de manera temporal», informa l’experta.
I no sols això, ja que tu mateix pots provocar-te aquesta intolerància en retirar de manera voluntària la lactosa de la teva alimentació: «Quan fem això, el cos deixa de fabricar la lactasa, amb el que ens fem intolerants. Però seria una intolerància induïda, no una real», assegura Morera.
«Això és el que hem d’evitar, perquè la lactosa és necessària. Com deia abans, ens dona molta energia i té propietats que altres sucres no tenen. A més, tenir una alimentació sense lactosa també és més cara, alguna cosa que, d’alguna manera, interessa a la indústria, perquè els productes sense lactosa són més cars», afegeix.
Per què la lactosa és un nutrient amb tan mala fama
Existeixen moltes modes i mites entorn de l’alimentació. La quantitat d’informació disponible fa que, moltes vegades, l’usuari no sàpiga què és beneficiós i què no.»
«Un dels mites més estesos entorn de la llet assegura que els humans no hauríem de prendre-la després de deixar la llet materna perquè cap altre mamífer la presa després del deslletament, afirmació amb la qual Gemma *Morera no està d’acord. «Això no té cap sentit, perquè hi ha moltes diferències entre els humans i la resta dels mamífers, i no hi ha cap estudi científic que avali aquesta sentència«, assegura. «El que sí que hi ha és molta evidència científica sobre la necessitat de la llet. I no sols respecte a la lactosa, ja que també aporta greixos saludables, vitamines, proteïnes… De fet, són les proteïnes amb major biodisponibilitat que hi ha. «
Els detractors de la llet també addueixen com a argument la quantitat d’antibiòtics i hormones que se’ls donen als animals, la qual cosa passaria al nostre organisme en consumir-la. «Això no ocorre només amb la llet, succeeix igual amb les carns, amb els peixos de piscifactoria, els vegetals tractats amb pesticides… És una cosa que ocorre en general. Per això, recomano que els productes que prenguem siguin de proximitat i ecològics, però llevar la llet ens llevaria també tots els beneficis que aporta», conclou Gemma *Morera.
Segons afirma l’experta, «com a beguda, no hi ha res que aportació més nutrients que un got de llet; ni un te gallimarsot, ni altres begudes tan de moda avui dia. I el nostre cos digereix la llet. Si no fos digerible, si el nostre cos no estigués preparat per a ella, ens faria malament».»